BrandbeveiligingDe noodzaak van brandmelders

Goedwerkende rookmelders zijn onmisbaar in elke woning! Tijdens je slaap kun je namelijk niet ruiken, maar wel horen. Omdat je wakker wordt van het alarm van de rookmelders, heb je nog tijd om te vluchten. Het grootste probleem bij een brand is niet zozeer het vuur zelf, maar de  rook(ontwikkeling). Door de rook en de bedwelmende dampen kun je je moeilijk oriënteren en op tijd wegkomen. Vaak verandert een klein brandje binnen 5 minuten in een grote uitslaande brand, zoals op onderstaand filmpje. De eerste 3 minuten gaat de rookmelder nog niet af. Op het moment dat de rookmelder wél af gaat, nemen rookontwikkeling en temperaturen gevaarlijk snel toe.

Schijnveiligheid
Het is dus van levensbelang goed werkende brandmelders op de juiste plek in je huis te plaatsen!  Des te meer verontrustend is het, dat 70% van de huishoudens weliswaar een rookmelder heeft, maar dat die slechts in 35% van de gevallen werkt én op de juiste plek is geplaatst. Als de rookmelder niet juist geplaatst is, niet regelmatig wordt schoongemaakt en/of niet (meer) werkt, dan is helaas sprake van schijnveiligheid.

Plaats rookmelders op de juiste plek voor een optimale werking

Plaats rookmelders in alle ruimtes waar de kans op een brand aanwezig is én in ruimtes waar je slaapt. Ook is het verstandig om je vluchtroute te voorzien van rookmelders. De woonkamer, slaapkamer(s), overloop en hal zijn de basisplaatsen voor een rookmelder. En denk eraan dat je als je slaapt de deuren dicht doet, zodat de rook minder snel je slaapkamer binnen komt!

Aandachtspunten voor het plaatsen van rookmelders:

  • lees altijd éérst de gebruiksaanwijzing! Plaats vervolgens de rookmelder:
  • altijd aan het plafond (rook stijgt op), in het midden van de ruimte, op minimaal 50 cm van zijmuren en hoeken.
  • bij schuine plafonds de rookmelder op 90 cm. vanaf het hoogste punt. Anders kan het zijn dat de rook de sensor niet bereikt door de stilstaande lucht in de nok van een plafond.
  • minimaal 30 cm van een lamp af. Dichterbij kan de rookmelder vervuild zijn door stof dat de lamp aantrekt.
  • minimaal 3 m. van de keuken vandaan, zodat damp van het koken geen vals alarm geeft. In de keuken adviseren we een hittemelder te plaatsen.
  • in de ruimte waar de wasmachine en droger staan (als dit niet de badkamer is).
  • bij een (slaap)kamer op zolder of in de kelder in de vluchtweg (gang/trap), liefst ook in die kamer zelf.
  • in een garage of schuur als je daar elektrische apparaten oplaadt (auto, e-bike, gereedschap), omdat de accu’s hiervan brand kunnen veroorzaken.
  • niet boven radiatoren, convectorputten of andere apparaten die luchtstromingen veroorzaken (bijv. bij een vaatwasser) en niet bij ventilatieopeningen en tochtige plekken, niet boven de verwarming. Op die plekken kunnen rookdeeltjes door luchtstroming misschien de rookmelder niet bereiken.
  • niet in de badkamer vanwege vocht en stoom. Als daar echter apparatuur staat die brand kan veroorzaken (wasmachine/wasdroger), plaats dan de rookmelder in de gang of overloop aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm. afstand van omliggende muren.
  • plaats in een afgesloten keuken liever een hittemelder vanwege de stoom/damp van het koken.

Onderhoud van rookmeldersschoonmaken, testen en batterijen vervangen

Aandachtspunten voor het onderhoud van rookmelders:

  • lees altijd éérst de gebruiksaanwijzing!
  • maak de rookmelder regelmatig – bijvoorbeeld elke 1e dag van de maand – stofvrij met een stofzuiger (op de laagste zuigkracht om de elektronica niet te beschadigen) een plumeau of een licht vochtig doekje.
  • test de rookmelder regelmatig (met gesloten deuren!) of deze nog werkt. Gebruik hiervoor de testknop.
  • door de rookmelder te testen worden sensor, elektronische circuit, batterij en het alarm gecontroleerd.
  • tenzij anders staat vermeld: vervang elk jaar de batterijen. Sommige rookmelders geven een garantie van 5 of 10 jaar met 1 batterij, zodat je hier minder vaak naar om hoeft te kijken.
  • tip: plak een sticker op de melder met de datum dat je de batterijen hebt vervangen.

Is een rookmelder verplicht?Wel of niet verplicht en hoeveel?

Het belang van rookmelders is zó groot, dat de overheid per juli 2022 voor élke woning met een wettelijke rookmelderplicht komt voor iedere verdieping waar gewoond wordt. Niet alleen in nieuwbouwhuizen (zoals nu het geval is), maar óók in bestaande huizen. Je kunt vervolgens zelf bepalen in welke mate je rookmelders aanschaft:

  • voldoende (daarmee voldoe je aan de wettelijke verplichting voor rookmelders per juli 2022)
  • beter (vooral bij kinderen of minder mobiele personen in huis)
  • best (voor de meest optimale veiligheid).

Er bestaan ook koppelbare rookmelders; daarbij slaan meerdere rookmelders tegelijk alarm.

Koppelbare rookmelders

Meerdere rookmelders slaan tegelijkertijd alarm. Het voordeel van koppelbare rookmelders is dat als er ergens in huis brand ontstaat dit wordt doorgegeven aan alle melders, waardoor je het  alarmsignaal niet te laat ontdekt en meer tijd hebt om te vluchten. Zeker overdag met het nodige omgevingsgeluid is het mogelijk de rookmelder niet te horen door bijvoorbeeld muziek, spelende kinderen of straatlawaai. Ook als de rookmelder tijdens het testen (met gesloten binnendeuren!) het wel doet, maar je hem niet hoort, kun je beter voor koppelbare rookmelders kiezen.