In alle huizen in Nederland moet op elke verdieping een rookmelder komen te hangen. Nu geldt de rookmelderplicht alleen voor nieuwbouw, maar ook alle bestaande huizen moeten er vanaf 2022 aan geloven. Het gaat om miljoenen nieuwe rookmelders.
Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil het bouwbesluit veranderen, waardoor het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke verdieping van een huis een rookmelder te hebben. ‘De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook’, zegt Knops. ‘Rookmelders redden levens.’
Sinds 2003 zijn rookmelders al verplicht in nieuwbouwhuizen. De laatste jaren klinkt de roep steeds luider om rookmelders óók in bestaande huizen te verplichten. Door zo’n verplichting kunnen jaarlijks 13 minder doden vallen bij woningbranden, blijkt uit TNO-onderzoek. Tussen 2008 en 2017 stierven in Nederland jaarlijks gemiddeld 31 mensen door woningbrand.
De schatting is dat er 7,3 tot 10,6 miljoen nieuwe rookmelders moeten worden geplaatst. Van 1 miljoen huizen is al zeker dat ze zijn voorzien van rookmelders, omdat ze na 2003 zijn gebouwd. Voor de overige 6,8 miljoen woningen in Nederland geldt de rookmelderplicht nu niet.
Het is niet ondenkbaar dat u, als u te zijner tijd in gebreke blijft, een boete krijgt of het risico loopt niets uitgekeerd te krijgen van de verzekeraar bij brand. Maar belangrijker nog dan dat: u wilt toch ook nu al geen enkel risico lopen?
Bij Lockmasters adviseren we u graag over de juiste rookmelders en het plaatsen daarvan.
Vraag ons gratis beveiligingsadvies aan